Äggstanning
För 4 portioner
2 dl lättmjölk
2,5 dl milda mat (4 % )
4-5 ägg
salt
svartpeppar
Valfri fyllning:
Mager nötfärs
Mager skinka/kassler
Kyckling
Annat kött
(På cruisefasen kan man fylla med diverse grönsaker.)
Gör så här:
Koka upp grädde+mjölk, för att slippa stora bubblor i den färdiga äggstanningen. Låt svalna.
Medan det svalnar, stek fyllningen och krydda. Låt svalna.
Knäck ägg i en bunke och rör om "slarvigt", krydda med svartpeppar och salt. Tillsätt den svala grädd-mjölken och rör om. Tillsätt till sist fyllningen.
Smörj en ugnsform med olja och häll i äggsmeten.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader tills den blivit gyllenbrun och "stannat" i formen.
Beroende på ugn tar det ca 30-40 min.
Supergott!
13 januari 2013
Tänkte att det var dags att göra en check up på hur det går med dietandet!
Jag körde stenhårt med maten i november då jag började med Dukan, men i mitten på december började jag fuska i och med att jag sov hos kompisar så kunde inte själv bestämma maten, sambon fyllde år så det blev massa kalas, sen blev det jul och nyår och allt sånt.
Jag vet att man inte ska skylla ifrån sig, men jag ville faktiskt ha ett riktigt jullov, även från dieten så det var ett eget val :D
Men jag måste ha fått upp en ganska bra förbränning med hjälp av min hårda träning, eftersom jag inte hade gått upp så mycket som ett gram efter ca 3 veckors fuskande!
Nöjd som en liten skit började jag om med attackveckan nu i måndags och det har gått skitbra. Lite trött har jag såklart varit, men det hör väl till.
Nu när jag åter igen går över på cruisefasen kan jag meddela att sedan november 2012 har jag förlorat 8 KILO!!!! Åter igen kan jag säga att DUKANDIETEN FUNGERAR! Och det är så roligt att se kilona trilla bort! Det får mig att vilja kämpa ännu hårdare.
Men det är en bra bit kvar.. Ca 12 kilo till vill jag hinna få bort till sommaren. Det borde ju gå tycker jag. Med lite jävlarannamma kommer man långt! (Har ju snart nått hälften!)
Dagens mat har sett ut såhär:1. Frukost kl 10.30 -
Proteinpannkaka med
vaniljsås, en proteinshake (hallon) och vitaminer
2. Mellanmål/Lunch kl 12.30 - Stort glas vatten, 1 kokt ägg, en proteinbar
3. Middag kl 18.00 - Grillad kyckling (utan skinn), lättmjölk
4. Kvällsmål kl 21.00 - Proteinshake
Plus massa vatten! Man ska ju dricka 2 liter/dag helst!!
Lägger upp en bild på frukosten, jäklar vad länge man stod sig på den! Var inte ens sugen vid luchtid, men man vill ju hålla förbränningen igång så man måste ju äta. Ska göra denna fler gånger!
Proteinrik pannkaka
6 stora eller 8 små pannkakor
3 ägg
½ dl Maizena majsstärkelse
3 msk mat/bak-protein
3 msk skummjölkpulver
2 msk sojamjöl
2 msk havrekli
ca 3 dl lättmjölk
några droppar matolja
Valfritt: Smaksätt gärna smeten med ett par droppar vaniljarom!
Gör så här:
Vispa samman ägg och majsstärkelse, försök få ut alla klumpar. Sikta i proteinpulver, skummjuölkpulver, sojamjöl och havrekli under omrörning. Vispa noga och försök undvika klumpar. Späd med mjölken till en bra konsistens, inte för lös för då blir det svårt att vända pannkakorna. Tillsätt oljan i smeten. Om smeten blir för lös och rinnig kan man med fördel knäcka i ett extra ägg och vispa om.
Vänta gärna en stund så smeten får sätta sig/svälla lite.
Hetta sedan upp en stekpanna (gärna teflon) och pensla den med olja till första laggen. Glöm inte att röra om i smeten mellan varje pannkaka. Grädda till lagom färg på båda sidor.
Tips!
Servera gärna pannkakorna som crêpes med stuvning gjord av maizena och stekta champinjoner med svartpeppar, mums!
Servera den som en vanlig pannkaka med stevia strö istället för socker.
Servera den med en klick vaniljsås
Smakar precis som "vanlig" pannkaka :)
Vaniljsås
3 äggulor
½ dl stevia strö
2 dl milda mat (4%)
2 dl lättmjölk
1 msk maizenamjöl
1 vaniljstång eller samma mängd vaniljpulver
Tillagning:Blanda äggulorna i en kastrull tillsammans med stevia, matgrädde, lättmjölk, maizenamjöl och en uppskuren vaniljstång/vaniljpulver.
Sjud blandningen försiktigt tills den får en bra konsistens, jag gjorde min ganska tjock och serverade den på chokladmuffins som topping. Men såsen kan serveras både ljummen eller kall. Förvaras den i kyl kan den bli något tjockare i konsistensen.
Lyx på en lördag!
Minihamburgare med tacosmak
Dessa kan göras både i Attackfasen och i Cruisefasen!
8 st minihamburgare
valfri mängd mager nötfärs
lättkvarg
tacokrydda (utan socker)
ev. grönsaker (om du är i cruisefasen)
Tillagning:
Stek nötfärs och krydda med tacokrydda. Rör ihop avsvalnad tacofärs med kvarg och eventuellt grönsaker.
Dela brödet på mitten och lägg i köttfärsröran.
Supergott och enkelt!
Tränings- och motivationstips!
Tycker du att det är tråkigt att träna?
Finns det inget att göra hemma?
Tjatigt att gå till gymmet?
Ibland saknar man helt enkelt motivation!
Mitt tips är att införskaffa sig en träningskalender. I den kan man skriva upp sina mål och hur man ska nå dem och i den finns det många små tips. Om man skriver in varje gång man har gjort någon aktivitet (måste inte alltid vara gym/träning) även promenader osv. så kan man känna sig mer peppad att fortsätta röra på sig.
Den enda man tävlar mot i träningskalenderna är sig själv. Och man väljer själv vad man vill skriva in i den och vad man inte vill. Med kalendern kan man också lättare dokumentera sina mått, cm och kg för att lätt veta hur mkt man har tappat efter x antal veckor. Kul!
Matmuffins / Små matbröd (version 2)
6-8 muffinsformar
2 ägg
4 msk lättkvarg eller yoghurt naturell 0,5%
2 msk sötningsmedel (ex. stevia)
1 msk havrekli
2 msk bak-protein (kan uteslutas)
3 msk majsmjöl (maizena)
2 msk lättkeso
1 tsk bakpulver
Smaksättning (välj en av dessa):
- kanel
- kardemumma
- vaniljarom
- mandelarom
- brödkrydda
Gör så här:
Blanda äggulor med stevia till en jämn smet. Vispa äggvitor fluffigt i en annan skål.
Tillsätt alla ingredienser i äggulesmeten och rör till sist i äggvitan, försiktigt!
Grädda muffinsformarna på en plåt mitt i ugen, 200 grader i 10-20 minuter eller tills de har fått fin färg och inte är kladdiga i mitten.
Bröden på bilden är smaksatta med kardemumma.
Chokladmuffins
8 muffinsformar
4 tsk kakao, helst med 11% fett
5 msk mjölkpulver
2 äggulor
5 droppar vaniljessens
2 msk sötningsmedel
2 msk bakprotein (kan uteslutas)
3 msk majsmjöl (maizena)
1 tsk bakpulver
4-5 msk lättmjölk
Gör såhär:
Alternativ 1:
Allt kan blandas ihop med sked, i valfri ordning, om man inte orkar släpa fram elvispen. Men se då till att sikta ner alla torra ingredienser annars kan det lätt bli pulverklumpar av t.ex. kakao vilket inte är så gott när man äter den färdiga muffinsen.
Alternativ 2:
Häll alla torra ingredienser i en bunke och vispa med elvisp så att de blandas fint och alla klumpar försvinner. Rör därefter i de blöta ingredienserna med sked/slev/slickepott tills allt har fått en fin konsistens.
Häll smeten i muffinformar, tills halva formen är fylld. Gräddas i ugnen på 200 grader tills de är klara (känn efter med sticka i mitten av muffinsen). Det tar ca 10-15 minuter beroende på hur torra/kladdiga man vill ha dem.
Hoppas det smakar!
Matmuffins / Små matbröd (version 1)
8 muffinsformar
2 tsk Bakpulver
2 Ägg
1 msk Lättkeso
Vaniljarom eller saften av en ½ Lime
6 msk Skum-mjölkpulver
6 msk Bak-protein
1½ msk linfrö
Salt
valfri smaksättning, ex pizzakrydda
Gör så här:
Vispa ägg och bakpulver luftigt.
Tillsätt keso, salt, arom/limesaft, mjölkpulver, proteinpulver, linfrö och kryddor.
Blanda noga.
Fördela i muffinsformar (jag använde formar av silikon). Fyll ungefär halva formen så att det inte jäser över kanten.
Grädda i ugnen på 150 grader i ca 12-15 minuter.
Låt svalna lite innan servering!
Serveringstips!
- Servera på tallriken som en brödbulle till maten
- Dela den på mitten och lägg en skiva skinka/smal korv, rostbiff etc.
- Dela den på mitten och bred på Kavlis lättost på båda halvorna
- Dela den på mitten och gör en egen minihamburgare med smal nötfärs + grönsaker (cruisefas)
Kan med fördel värmas på i ugnen innan servering.
Inlindad kyckling med currysås
2 portioner
Till kycklingen:
2 kycklingfiléer, färsk eller tinad
Kallrökt skinka (långa skivor som ser ut som bacon)
Valfria kryddor (ex grillkrydda)
Till currysåsen:
1 dl Lättkvarg
1 rå äggula
curry, paprikapulver, chilipulver
ev. några droppar sötsur sås
Gör så här:
Förbered en plåt med bakplåtspapper på. Sätt ugnen på 225 grader.
Ta en kycklingfilé och krydda den med valfri krydda, jag använde grillkrydda. Linda sen in den i 2-3 långa skinkskivor så hela filén är täckt. Gör lika med den andra filén. Placera dem på plåten och sätt in i varm ugn i ca 25-30 minuter.
Medan kycklingen är i ugnen kan man röra ihop currysåsen.
Mät upp lättkvargen i en skål. Tillsätt en äggula och rör om noga. Om man vill kan man nu tillsätta lite sötsur sås
(innehåller vanligtvis socker som ej är tillåtet under dieten). Krydda sen efter smak med curry, paprika och chili.
Låt såsen stå svalt några minuter innan servering så att smakerna kommer igenom!
Varsågod och servera!